27 Απρ 2010

Ολοκλήρωση της εκδρομής μας

Με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκε η εκδρομή μας στην Αγία Γη (με την πρωινή πτήση της Aegean από το Τελ Αβίβ) και με χαρά επέστρεψαν οι προσκυνητές από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής Πειραιώς στην Ελλάδα.
Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με την πρωινή μας επίσκεψη στην Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου για μία ακόμα φορά μπορέσαμε να προσκυνήσουμε το ολόσωμο σκήνωμα του Αγίου μας (οι άνδρες) και να ακούσουν πολλά ωφέλιμα πνευματικά λόγια (οι γυναίκες). Όπως γνωρίζετε το μοναστήρι είναι άβατο, αλλά η επίσκεψη σε αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε εκδρομής. Είναι ένα μοναδικό ιστορικό μοναστήρι που συνεχίζει τη ζωή του και την πνευματική του ακτινοβολία για πάνω από 14 αιώνες.
Στη συνέχεια πήγαμε στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου ακούσαμε τον ηγούμενο της μονής να μας μιλάει για την ιστορία της και μάλιστα να συγκινείται και να δακρύζει. Στο Χωριό των Ποιμένων μας περίμενε ο π. Ιγνάτιος που μας μίλησε και ακολούθησε το προσκύνημά μας στο Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν είχε πολύ κόσμο και ύστερα από 20 σχεδόν λεπτά αναμονής βρεθήκαμε όλοι στον τόπο της Γεννήσεως του Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Ψάλλαμε ύμνους των Χριστουγέννων και επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα κάναμε στάση στο μικρό μοναστήρι του Αγίου Ονουφρίου, στην περιοχή του Σιλωάμ, που είναι χτισμένο στον Αγρό του Κεραμέως, τον τόπο που αγόρασαν οι Εβραίοι με τα 30 αργύρια της προδοσίας που τους επέστρεψε ο Ιούδας.
Το απόγευμα ήταν ελεύθερο στην Ιερουσαλήμ και όλοι μας ξαναπήγαμε στο Ναό της Αναστάσεως για να προσκυνήσουμε ξανά τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας.
Με μισή καρδιά αφήσαμε πίσω μας το Ναό. Αν και περάσαμε λίγες μέρες εκεί και είχε φτάσει η ώρα της επιστροφής, σίγουρα θα θέλαμε να μείνουμε λίγο περισσότερο.
Άξιο το προσκύνημά μας και ήδη από σήμερα το πρωί, φτάνοντας στην Ελλάδα, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη επίσκεψή μας στην Αγία Γη.

25 Απρ 2010

Νέες Εκδρομές στην Αγία Γη

Με πολύ φροντίδα και μεράκι προετοιμάζουμε τις νέες εκδρομές μας στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων. Είναι τιμή μας που όλοι εσείς μας προτιμάτε και έχετε να πείτε τον καλό σας λόγο. Από την πρώτη στιγμή που ασχοληθήκαμε με την Αγία Γη νιώσαμε αυτό το ανεξήγητο δέος, που μέχρι σήμερα παραμένει το ίδιο.
Οι επόμενες εκδρομές μας θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σας θέλουμε κοντά μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε ανεπανάληπτες στιγμές εκεί όπου έζησε σαν άνθρωπος ο ίδιος ο Θεός μας... Υπάρχουν ακόμα αρκετές θέσεις στην εκδρομή που πραγματοποιούμε με το ραδιοφωνικό σταθμό Πειραϊκή Εκκλησία, 11-16 Ιουνίου. Πρόκειται για πρόγραμμα 6 ημερών που περιλαμβάνει επισκέψεις σε όλα τα προσκυνήματα Πληροφορίες στα τηλέφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού 210 4118640 και 210 4118602.
Δεν υπάρχουν θέσεις στην εκδρομή 4-12 Μαΐου και ήδη όλοι προετοιμαζόμαστε για την αναχώρηση. Φυσικά θα προσπαθήσου με και για αυτό μας το ταξίδι να σας ενημερώνουμε σχεδόν καθημερινά. Η εκδρομή αυτή θα ξεκινήσει από το Κάιρο, θα ακολουθήσει το Σινά και θα καταλήξουμε στα Ιεροσόλυμα.

Δύο ακόμα μέρες της εκδρομής μας

Το Σάββατο 24 Απριλίου το αφιερώσαμε στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων και πολύ μας άρεσε. Από το λόφο της Αγίας Σιών φτάσαμε στο Τείχος των Δακρύων και από το Πραιτώριο διασχίσαμε την Οδό του Μαρτυρίου για να καταλήξουμε στο Ναό της Αναστάσεως, το μετόχι της Γεθσημανή (με την ιστορική και θαυματουργή αμφίπλευρη εικόνα της Θεοτόκου) και το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς. Το απόγευμα ο κάθε προσκυνητής το αφιέρωσε όπου ήθελε, αλλά όλοι ξαναπέρασαν από το Ναό της Αναστάσεως. Το βράδυ λειτουργηθήκαμε στο μοναστήρι της Σεϊδανάγιας. Τι ήσυχη και κατανυκτική ακολουθία που ήταν...

Σήμερα το πρωί αναχωρήσαμε για την περιοχή της Γαλιλαίας (Όρος Θαβώρ, Ναζαρέτ, Κανά, Τιβεριάδα, Καπερναούμ). Τελειώσαμε νωρίς και όταν επιστρέψαμε Ιεροσόλυμα ήταν ακόμα μέρα και έτσι μας ξαναδόθηκε η ευκαιρία να πάμε στο Ναό της Αναστάσεως άλλη μία φορά. Όσες φορές κι αν πας, πάλι θέλεις να ξαναπάς εκεί... δεν τον χορταίνεις. Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα που νιώσαμε ζέστη στην Αγία Γη και βρήκαμε και αρκετούς προσκυνητές όπου κι αν πήγαμε. Αύριο ολοκληρώνεται το πρόγραμμά μας και φτάνει πια η μέρα της επιστροφής. Ποιος όμως δεν νιώθει ήδη στενάχωρα που φεύγει την Τρίτη το πρωί;

24 Απρ 2010

Παρασκευή 23 Απριλίου στην Αγία Γη... Η συνέχεια της εκδρομής μας

Η Παρασκευή, η χθεσινή μέρα, είχε τα πάντα για την ομάδα των προσκυνητών από την Υπαπαντή Πειραιώς. Το πρωί πήγαμε στο όμορφο προάστιο της Ιερουσαλήμ, την Ορεινή, όπου προσκυνήσαμε στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Επισκεφθήκαμε στη συνέχεια το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, στην καταπράσινη κοιλάδα του. Στις 11 το πρωί φτάσαμε στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, όπου συναντήσαμε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και ακούσαμε τα όσα είχε να μας πει για την επίσκεψή μας στην Αγία Γη. Και το μεσημέρι, στην καρδιά της ερήμου, μόνοι μας, ύστερα από την άδεια των αρχών, βρεθήκαμε στο σημείο που βαπτίστηκε ο Κύριός μας. Εκεί στην όχθη του ευλογημένου ποταμού Ιορδάνη τελέσαμε την ακολουθία του Αγιασμού. Η συγκίνηση μεγάλη... αλλά είχε και συνέχεια, όταν λίγο αργότερα φτάσαμε στον Τάφο της Παναγίας μας. Και πάλι μόνοι μας, απολαύσαμε το προσκύνημα και ψάλλαμε ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αφού επισκεφθήκαμε τα προσκυνήματα της Γεθσημανή, το πρόγραμμα μας ολοκληρώθηκε με το Όρος των Ελαιών. Είναι πολύ όμορφη περίοδος. Ο κόσμος που συναντάμε δεν όπως πριν λίγες μέρες (τότε χωρίς υπερβολή ήταν χιλιάδες). Με το θερινό ωράριο που ισχύει, ο Ναός της Αναστάσεως παραμένει ανοιχτός μέχρι τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να πηγαίνουμε κάθε βράδυ ξανά στο Ναό λίγο πριν κλείσει. Έτσι κάναμε και χθες, μέχρι τις 9. Δυστυχώς, κάποια μικρά προβλήματα δεν μας επιτρέπουν να αναρτήσουμε φωτογραφίες από την εκδρομή μας, αλλά ελπίζουμε να μπορέσουμε τις επόμενες μέρες να το πετύχουμε.
Καλημέρα από την Ιερουσαλήμ, που έχει μεν ήλιο, αλλά όλες αυτές τις μέρες με... δόντια!

22 Απρ 2010

Οι 3 πρώτες μέρες της εκδρομής μας στο Σινά και τα Ιεροσόλυμα

Η νέα προσκυνηματική μας εκδρομή ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 20 Απριλίου. Αυτή τη φορά η εκδρομή μας περιλαμβάνει και το Σινά, έτσι οι προσκυνητές από τον Ιερό Ναό Υπαπαντής Πειραιώς με τον ιερέα τους, τον π. Ιωάννη, έφτασαν στο αεροδρόμιο (παρά τις φοβίες για τη στάχτη του ηφαιστείου που είχε κλείσει όλα σχεδόν τα αεροδρόμια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη) και πετάξαμε με την Aegean για Κάιρο. Φτάσαμε στον νέο, πεντακάθαρο, υπερσύγχρονο και τεράστιο αεροδρόμιο του Καΐρου και αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας για το Σινά. Σχεδόν 7 ώρες... Με σύντομες στάσεις για ανεφοδιασμό, αφού περάσαμε κάτω από τη Διώρυγα του Σουέζ (τούνελ) φτάσαμε βράδυ στο γυναικείο ησυχαστήριο της Φαράν, όπου και προσκυνήσαμε. Στο ξενοδοχείο μας, μετά το δείπνο, πέσαμε όλοι αμέσως για ύπνο!

Η δεύτερη μέρα της εκδρομής ήταν ίσως η πιο κουραστική. Ξυπνήσαμε στις 4 ώρα Αιγύπτου και 4:30 το πρωί φύγαμε για το μοναστήρι του Θεοβαδίστου Όρους Σινά. Φτάσαμε μέσα σε 5 λεπτά. Μείναμε στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια προσκυνήσαμε τα λείψανα της Αγίας Αικατερίνας. Πήραμε την ευλογία μας, ένα δαχτυλίδι, γνωρίσαμε για λίγο αυτό το ιστορικό μοναστήρι και στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο. Ετοιμάσαμε τα πράγματά μας και φύγαμε για τα σύνορα. Πάλι διαδρομή στην έρημο... Πραγματικά σκληρή έρημος, με πέτρα και άμμο. Η ίδια έρημος που ασκήτεψαν τόσοι μοναχοί και που μας χάρισε τόσους Αγίους. Στα σύνορα, μετά τον έλεγχο, που δεν καθυστερήσαμε πολύ, μόλις μπήκαμε στο Ισραήλ χάσαμε αμέσως μία ώρα!!! Το Ισραήλ έχει ήδη τη χειμερινή ώρα όπως και η Ελλάδα, ενώ η Αίγυπτος θα αλλάξει την 1η Μαΐου. Επιβιβαστήκαμε σε άλλο πούλμαν, κάναμε στάση στο περίφημο ενυδρείο του ΕΪλάτ και αργότερα στη Νεκρά Θάλασσα και σχεδόν 9 το βράδυ φτάσαμε αρκετά κουρασμένοι στην Ιερουσαλήμ Είχαμε διασχίσει (περίπου) όλη την έρημο που είχαν διασχίσει οι Ισραηλίτες μέσα σε 40 χρόνια, πριν καταλάβουν τη Γη της Επαγγελίας. Εμείς όμως είχαμε κάνει λίγες ώρες, δόξα τω Θεώ. Κουρασμένοι, αλλά και χαρούμενοι για όσα είδαμε και όσα ακόμα θα δούμε.

Η τρίτη μέρα της εκδρομής μας ξεκίνησε πολύ όμορφα και συγκινητικά, αλλά και αρκετά ξεκούραστα, αφού όλοι μας χρειαζόμασταν τον ύπνο. Γύρω στις 10 φτάσαμε στο Φρέαρ του Ιακώβ. Προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου Φιλουμένου και ακούσαμε το φλογερό κήρυγμα του π. Ιουστίνου. Κεραστήκαμε ένα καφεδάκι και αναχωρήσαμε. Σχεδόν μεσημέρι φτάσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, όπου όχι μόνο προσκυνήσαμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία (κατά την ευλογημένη σειρά που κρατάει το μοναστήρι για όλους τους προσκυνητές) να γευματίσουμε με όσα η μονή μας προσέφερε. Ακολούθησε η πόλη της Ιεριχούς.

Η Ιεριχώ μας υποδέχτηκε με ψιλόβροχο!!! Τι παράξενη μέρα... Τι παράξενος καιρός... Και όπως είπε και ένας ντόπιος στην Ιεριχώ "πόσο παράξενοι είμαστε εμείς...". Η συννεφιά και η δροσιά ήταν άριστοι συμπαραστάτες για τους οδοιπόρους που ανέβηκαν στο Σαραντάριο Όρος, όπου τελέστηκε σύντομη δέηση με την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής που αναφέρεται στον τόπο αυτό. Ακολούθησε επίσκεψη στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου, εκεί όπου δείχνεται η συκομορέα πάνω στην οποία είχε ανέβει ο Ζακχαίος.

Επιστρέφοντας από την περιοχή της Ιεριχούς πήγαμε στο γυναικείο μοναστήρι της Βηθανίας, όπου τελέσαμε σύντομη δέηση και στη συνέχεια ένα τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού γέροντα της Βηθανίας, του γέροντος Θεοδοσίου. Φτάνοντας στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, πήγαμε για την πρώτη μας γνωριμία με το Ναό της Αναστάσεως. Προσκυνήσαμε τον Πανάγιο Τάφο και το Φρικτό Γολγοθά και με ελάχιστο κόσμο στο Ναό (ευτυχώς για εμάς) μπορέσαμε να περιηγηθούμε με άνεση σε όλα τα προσκυνήματα

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της εκδρομής μας. Ήταν γεμάτη και πλούσια σε συγκινήσεις. Τώρα, βράδυ στα Ιεροσόλυμα, με κρύο έξω, ασυνήθιστο για την εποχή, ετοιμαζόμαστε για λίγη ανάπαυση. Κάποιοι σε λίγο θα πάνε στο Ναό της Αναστάσεως για τη νυχτερινή Θεία Λειτουργία. Αύριο μας περιμένει μία εξίσου όμορφη μέρα...

18 Απρ 2010

Αιωνία η μνήμη του π. Μάρκου

Ο μακαριστός π. Μάρκος με ομάδα προσκυνητών από το Διόνυσο στον Ιορδάνη Ποταμό
(7 Μαρτίου 2010)
Κοιμήθηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2010, σε ηλικία 73 ετών, ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Μανώλης, ο οποίος από την Κυριακή των Βαΐων και λίγο πριν το πέρας της Θείας λειτουργίας , κατέρρευσε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο 401 Νοσοκομείο, όπου παρέμεινε όλες αυτές τις μέρες. Υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής χιλιάδων ψυχών, ιδιαίτερα αγαπητός σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο και ήταν ο πνευματικός της Πανελληνίου Ορθοδόξου Ενώσεως έχοντας και την ευθύνη της έκδοσης της αγωνιστικής εφημερίδας Ορθόδοξος Τύπος.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Διόνυσο Αττικής, όπου για χρόνια λειτουργούσε και στον αύλιο χώρο της εκκλησίας έγινε και η ταφή του παρουσίας χιλιάδων χριστιανών.

Με τον μακαριστό πατέρα Μάρκο ταξιδέψαμε δύο φορές στην Αγία Γη τους τελευταίους 8 μήνες, το Σεπτέμβριο του 2009 και στις αρχές Μαρτίου 2010, από όπου και η αναμνηστική φωτογραφία με όλη την ομάδα προσκυνητών από το Διόνυσο στον Ιορδάνη ποταμό, όπου λίγο νωρίτερα ο π. Μάρκος είχε τελέσει την ακολουθία του Αγιασμού (7 Μαρτίου 2010).

Ο πατέρας Μάρκος για περισσότερα από είκοσι χρόνια περνούσε την πύλη των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνας, για να εξομολογήσει και να τελέσει θεία Λειτουργία. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους νέους γιατί ζητάνε τη μετάνοια. Δεν πρέπει να παραμελούμε τους συνανθρώπους μας και πόσο μάλλον τα νεαρά παιδιά που έχουν ανάγκη τη φροντίδα και την αγάπη περισσότερο απ’ όλους μας», έλεγε στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Espresso».

Ας έχουμε όλοι την ευχή του. Αιωνία του η μνήμη!

14 Απρ 2010

4 θέσεις έμειναν ΜΟΝΟ για τις 20 Απριλίου

Αν σας ενδιαφέρει η συμμετοχή σας στην προσκυνηματική μας εκδρομή για τις 20 Απριλίου, τότε δηλώστε άμεσα ενδιαφέρον!
Έχουν μείνει μόνο 4 θέσεις και αν στείλετε e-mail μέχρι και τις 15 Απριλίου στις 20:00 το βράδυ, τότε θα μπορέσετε να έχετε και ευκολίες στην πληρωμή του κόστους συμμετοχής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία με το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνας στο Σινά και με όλα τα Πανάγια Προσκυνήματα της Αγίας Γης.
Όσοι έχετε νέο διαβατήριο και διάθεση προσκυνηματική δηλώστε συμμετοχή τώρα:

11 Απρ 2010

Οι δύο τελευταίες μέρες της εκδρομής μας...

Την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής ξυπνήσαμε νωρίς και φτάσαμε στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου συμμετείχαμε στη Θεία Λειτουργία. Αφού ετοιμαστήκαμε, με μικρά πούλμαν φτάσαμε στον Άγιο Σάββα, στο κάστρο αυτό της Ορθοδοξίας. Οι γυναίκες έμειναν έξω, μπροστά από την είσοδο της μονής (άβατο) και οι άνδρες είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο μοναστήρι και να προσκυνήσουν το ολόσωμο σκήνωμα του Αγίου μας.
Ξενάγηση στο μπλαλκόνι της Λαύρας του Αγίου Σάββα (μόνο άνδρες) στις 9/4/2010
Μετά τη Λαύρα του Αγίου Σάββα και τα όσα ευλογημένα ακούσαμε εκεί, πήγαμε στο χωριό των Ποιμένων, στις μονές του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και του Τιμίου Σταυρού, στα προσκυνήματα που βρίσκονται στην κορυφή του Όρους των Ελαιών και καταλήξαμε στη Βηθλεέμ όπου χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές είχαν κατακλύσει το Ναό της Γεννήσεως. Περισσότερες από δύο ώρες περιμέναμε στη σειρά, μέχρι που έφτασε η ώρα να κατεβούμε στο Σπήλαιο της Γεννήσεως. Ήταν νύχτα πια όταν βγήκαμε από το Ναό...

Το Σάββατο ήταν μία όμορφη μέρα και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Το πρωί ξεκινήσαμε τη βόλτα μας στο λόφο της Αγίας Σιών και στη συνέχεια πήγαμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου μαζί με δεκάδες άλλους προσκυνητές από την Ελλάδα, συναντήσαμε τον Πατριάρχη και λάβαμε τις ευχές του μαζί με το πασχαλινό αυγό.


Έλληνες προσκυνητές στη συνάντησή τους με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων (Σάββατο 10/4/2010)
Μετά την επίσκεψή μας στο Πατριαρχείο περπατήσαμε μέσα στην Παλαιά Πόλη και γνωρίσαμε τη φυλακή του Κυρίου στο Πραιτώριο, τον τόπο όπου ήταν το σπίτι των γονέων της Θεοτόκου, τη Γεθσημανή με τον Τάφο της Παναγίας μας και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσλυμίτισσας.

Η ομάδα των προσκυνητών από την Κηφισιά στην Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα (10/4/2010)

Στη συνέχεια πήγαμε στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, εκεί όπου η παράδοση δείχνει και τον τόπο του λιθοβολισμού του. Επιστρέφοντας προσκυνήσαμε στο μετόχι της Γεθσημανή (απέναντι από το Ναό της Αναστάσεως) και στο μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς.

Το βράδυ όλοι μαζί ζήσαμε με συγκίνηση τη νυχτερινή λειτουργία στο μοναστήρι της Σεϊδανάγιας, εκεί που κατά την παράδοση ήταν το σπίτι των γονέων της Αγίας Άννας. Όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία, κάποιοι πήγαν στο Ναό της Αναστάσεως και βρήκαν περισσότερους από χίλιους προσκυνητές!
Χαράματα της Κυριακής του Θωμά φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Στο χώρο των αναχωρήσεων υπήρχαν χιλιάδες ταξιδιώτες. Έφτασε σχεδόν η ώρα της πτήσης μας και ήμασταν ακόμα στη σειρά για τον έλεγχο. Μόλις όμως μπήκαμε στο αεροπλάνο, το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν οι μέρες που περάσαμε στην Αγία Γη. Νιώθαμε χαρούμενοι για το άξιο προσκύνημά μας!
Έτσι ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του Θεού η εκδρομή μας.

Χριστός Ανέστη!

8 Απρ 2010

Συνέχεια της εκδρομής μας... Σαμάρεια και Γαλιλαία

Ολοκληρώσαμε και τη σημερινή μέρα της προσκυνηματικής μας εκδρομής. Η παρέα των 44 προσκυνητών από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Κάτω Κηφισιάς, με τους δύο ιερείς τους, τον π. Ιωάννη και τον π. Χαράλαμπο, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς για να κάνουν την πρώτη τους στάση στη Σαμάρεια.
Εκεί, στο Φρέαρ του Ιακώβ, προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου Φιλουμένου του νεομάρτυρα (όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία) και κάναμε δέηση. Αν και ο ηγούμενος, ο π.Ιουστίνος, έλειπε γευθήκαμε την πρωινή φιλοξενία της μονής.

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Όρος Θαβώρ, όπου και συναντήσαμε πολλούς προσκυνητές, στη Ναζαρέτ, όπου χθες εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και είδαμε στολισμένη με εκατοντάδες λουλούδια την εκκλησία του Ευαγγελισμού. Μετά προσκυνήσαμε στην Κανά και την Τιβεριάδα και στο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων στην Καπερναούμ.

Η μέρα ήταν όμορφη, ούτε ζέστη αντιμετωπίσαμε, ούτε κρύο, μολονότι οι θερμοκρασίες αυτές τις μέρες είναι χαμηλότερες από τις συνηθισμένες αυτό το μήνα. Και έχοντας λίγο χρόνο στη διάθεσή μας, κάναμε και τη βαρκάδα μας μέσα στα νερά της λίμνης Γεννησαρέτ


Χριστός Ανέστη!

7 Απρ 2010

Προσκυνηματική Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα - Διακαινήσιμος 2010

Χριστός Ανέστη! - Αληθώς Ανέστη!
Διακαινήσιμος εβδομάδα στα Ιεροσόλυμα... Τι όμορφα που ακούγεται... Με λαχτάρα περιμέναμε αυτή τη μέρα, την Τρίτη 6 Απριλίου, για να βρεθούμε στην Αγία Γη, να προσκυνήσουμε τον Τάφο του Κυρίου μας, να ακούσουμε τον αναστάσιμο κανόνα, να κλέψουμε στιγμές και να τις κλείσουμε στην ψυχή μας. Μεσημέρι σχεδόν πετάξαμε από την Αθήνα για το Τελ Αβίβ με τις ισραηλινές αερογραμμές. Όμορφη πτήση... με το δικό μας Αιγαίο λαμπρό, ολόφωτο, να το απολαμβάνουμε από το παράθυρό μας.


Η εκδρομή μας ξεκίνησε με επίσκεψη στην μονή του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, όπου προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου μας. Φτάνοντας στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ περάσαμε σχεδόν 4 ώρες στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Χαρά μεγάλη για όλους μας να ακούμε το Χριστός Ανέστη μπροστά στον Τάφο του Κυρίου μας. Αν και ο πολύς κόσμος έχει φύγει, ωστόσο ο Ναός είναι ακόμα γεμάτος προσκυνητές μέχρι αργά το απόγευμα. Ευτυχώς δεν υπάρχουν τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα που είχαν λάβει οι αρχές τρεις μέρες νωρίτερα.

Η 2η μέρα της εκδρομής μας (Τετάρτη 7 Απριλίου) ξεκίνησε με πρωινή πεζοπορία μέσα στη χαράδρα, για να καταλήξουμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Χοτζεβίτου. Η ομάδα μας αναχώρησε για τα προσκυνήματα στην περιοχή της Ιεριχούς και το μεσημέρι, καθώς βρισκόμασταν στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, είχαμε την ευκαιρία να γευματίσουμε στην τράπεζα της μονής.

Πόση απερίγραπτη χαρά νιώσαμε όλοι μας όταν στις 2:30 το μεσημέρι ήρθαν οι στρατιωτικές αρχές και μας άνοιξαν το δρόμο για να κατεβούμε στο ακριβές σημείο της Βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό. Όλοι μαζί σταθήκαμε στην όχθη του Ιορδάνη και μετά το τέλος της ακολουθίας ασπαστήκαμε το σταυρό στα χέρια του ιερέα. Η περιοχή αυτή είναι ναρκοθετημένη, αφού ο Ιορδάνης είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία.

Η επόμενη στάση μας ήταν στη γυναικεία μονή της Βηθανίας. Εδώ κάθε χρόνο ξεκινάνε οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας, το Σάββατο του Λαζάρου. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στον τόπο όπου προϋπάντησαν τον Κύριό μας οι αδελφές του Λαζάρου για να του πουν για το θάνατο του αδελφού τους.

Μέσα στο ναό της μονής κάναμε δέηση και με συγκίνηση ταξιδέψαμε νοερά στην εποχή εκείνη ακούγοντας την ευαγγελική περικοπή.
Κάπως έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε και η 2η μέρα της εκδρομής μας. Σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει η νέα μας μέρα... για την οποία θα σας ενημερώσουμε Χριστός Ανέστη!

3 Απρ 2010

Τελετή του Νιπτήρος στα Ιεροσόλυμα - Μεγάλη Πέμπτη 2010

Πλήθος προσκυνητών στην Αγία Αυλή το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης
Η έναρξη της τελετής του Νιπτήρα στην Αγία Αυλή

Ο Πατριάρχης πάνω στην εξέδρα κατά την τελετή του Νιπτήρα εν μέσω 12 αρχιμανδριτών
Ο Πατριάρχης πλένει τα πόδια των 12 αρχιμανδριτών
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 1 Απριλίου 2010, τελέστηκε στην Αγία Αυλή του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως η ακολουθία του Νιπτήρος. Σύμφωνα με την αρχαία τάξη του Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης σε ειδική εξέδρα, ένιψε συμβολικά το δεξί πόδι 12 αρχιμανδριτών, εις ανάμνηση του γεγονότος που αναφέρεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, όταν ο Κύριος στο Μυστικό Δείπνο έπλυνε τα πόδια των μαθητών.
Πλήθος προσκυνητών είχαν κατακλύσει την Αγία Αυλή από νωρίς και παρακολούθησαν την τελετή, κατά την οποία από άλλη μικρή εξέδρα γίνεται η ανάγνωση των ευαγγελικών περικοπών. Ο Πατριάρχης εκφωνεί τα λόγια του Κυρίου και οι 12 αρχιμανδρίτες τα λόγια των μαθητών. Και φέτος, η ακολουθία ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.